Нещодавно світ побачила перша українська кулінарна книжка «Солька і кухар тара-пата», якою вже встигли посмакувати дітлахи і дорослі на презентації «Граней-Т». З дітлахами зустрілась одна з авторок смачної повісті Лана Світанкова. Разом вони гралися із «загадковим» печивом, перебирали зелень і квасолю, готували і смакували канапки. На жаль, познайомитися з головним героєм повісті кухарем Тара-патою так і не вдалося. Виправити цю несправедливість взялася друга авторка подарункової кулінарної книжки Оксана Лущевська.




«Поява книги «Солька і кухар Тара-пата» — справа фантазії та уяви. Мені часом бачився кухар, який чимчикує собі вздовж Хрещатика. Довкола листя. Щойно пройшов дощ. Далі вигадалося прізвище Тара-пата, що означає неспокійний, клопіткий. Потому прийшла його історія. Мені відразу думалося про добре відому всім казку Шарля Перро «Попелюшка». Кухар Тара-пата просто зобов’язаний був зустріти на своєму шляху чарівницю Сольку.

Чому саме кухар? Мені в житті випадала можливість працювати в піцерії та допомагати на бенкетах. Мушу зазначити, що всі шеф-кухарі й здебільшого навіть їхні помічники — чоловіки. Тому мій головний герой — кухар. Тут спрацювала система візуального й життєвого досвіду. Хочу додати, що Оля Гаврилова зобразила Тара-пату саме так, як я його уявляла. Утім їй вдалося більше — додати йому вишуканого шарму. Завдяки її малюнкам кухар Тара-пата — не просто собі кухар, а й добрий та симпатичний персонаж.

Чому киянин? Кожного разу, коли я приїжджаю до України, то завдяки друзям чи мамі відкриваю нові й нові місця столиці. Я родом із маленького містечка Тального, що на Черкащині. Київ став мені більш знайомим упродовж останніх п’яти років. Раніше, коли я жила в Україні, мушу зізнатися, що в Києві бувала набагато рідше й мало що знала в цьому величному місті. Після того як відкрила київське багатограння, сумнівів не лишалося, що кухар має бути саме з нашої столиці.

«Україна молода»


Лущевська Оксана Поетеса, дитяча письменниця
  • Наш 2012-й
  • 25 квітня 2012
  • Події

  • 15–18 грудня в Українському домі «Книжкові контракти-2012»

    Видавництво «Грані-Т» традиційно запрошує читачів на презентації книжкових новинок, автограф-сесії та зустрічі з авторами.

  • «Грані-Т» і «КЛО» презентують книжкову смакоту для юних кулінарів

    21 квітня «Грані-Т» спільно з мережею родинних ресторанів «Борщ» презентують смачну книжку Лани Світанкової та Оксани Лущевської «Солька і кухар Тара-пата». Презентація книжки для всієї родини, в якій під однією обкладинкою помістилися цікавезна повість, добірка рецептів, записничок і правила сервірування столу, проходитиме в сімейній атмосфері. На всіх відвідувачів чекають кулінарні майстер-класи, конкурси, вікторини – і, звісно, дуже смачне частування та чаювання!

  • Новини

  • Лана Світанкова навчила малечу готувати кучеряві канапки і молочні коктейлі

    21 квітня видавництво «Грані-Т» спільно з мережею родинних ресторанів «Борщ» та компанією «КЛО» презентували першу в Україні кулінарну книжку для дітей «Солька і кухар Тара-пата». Юні кулінари і їхні батьки готували, смакували, розгадували «їстівні» загадки, а ще перебирали зелень і квасолю.

  • Книжка, яку приготували Лана Світанкова та Оксана Лущевська

    Завжди цікаво брати до рук книжку, авторами якої є дві людини. Відразу ж у читача виникають запитання: як можна писати книжку в чотири руки? хто набирав текст, а хто вигадував сюжет? У книжки «Солька і кухар Тара-пата», яка ось-ось з’явитися у видавництві «Грані-Т» і на яку з нетерпінням чекають усі книжкові ласуни і ласунки, теж два автори – журналіст, блоґер, кулінар Лана Світанкова та письменниця Оксана Лущевська. Кому належала ідея цієї смачнючої книжки, хто тестував рецепти, хто фантазував, а хто не відходив від кулінарних приписів – відповіді на всі ці запитання та ще на купу інших відшукаєте в інтерв’ю з Ланою та Оксаною.

  • Чи користуєтеся Ви послугами бібліотек?

    Якщо заглибитися в дитячі спогади, то бібліотека зринає в них як місце з особливим освітленням та ароматом, місце, в якому панують системність і впорядкованість. А якщо пригадати навчання в університеті, то це вже величезні зали з великою кількістю полиць, шаф, каталогів і фахових консультантів. Бібліотечна культура така давня, що до неї неможливо не пройнятися повагою і вдячністю. А поза тим, чи є ця культура затребуваною в часи букрідерів, всюдипроникного інтернету і піратського скачування авторських текстів? «Грані-Т» запитало своїх експертів, авторів і читачів, коли, як часто і з якою метою вони відвідують бібліотеки

  • Оксана Лущевська пропагує у США сучасну українську дитячу літературу

    21 лютого в Пенсильванському державному університеті (США) Оксана Лущевська провела презентацію «Сучасна українська дитяча література», де розповіла про українські видавництва дитячої літератури, серії книжок «Граней-Т», свою творчість і прочитала перекладену англійською мовою казку Дзвінки Матіяш «Білий кіт» (із книжки «Казки П’ятинки». Переклад казки з’явився нещодавно завдяки співпраці Оксани Лущевської та Михайла Найдана.

  • Визначено переможців Всеукраїнського профорієнтаційного конкурсу прозових творів для дітей

    Писати художні твори для дітей про професії виявилося непросто не лише для початківців, а й для відомих письменників. На тлі 137 рукописів твори обраних переможців яскраво відрізнялися свіжістю та майстерністю. І ми вітаємо тих, хто цього року найталановитіше допоможе дітлахам знайти себе і зробити чи не найважливіший вибір у своєму житті – вибір професії, що відповідатиме інтересам, життєвим цілям, уподобанням та потребам суспільства.

  • Книги видавництва «Грані-Т» ввійшли до сотні найкращих товарів України

    Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості оголосив переможців Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України». Серед найкращих і найякісніших – уже другий рік поспіль книги видавництва «Грані-Т».

  • Чути і бачити

  • Буктрейлер до книжки «Солька і кухар Тара-пата»

    Смакота — річ, звісно, дуже приємна, однак не така проста, як здається на перший погляд. Бо що, скажімо, у вас передовсім асоціюється зі словом «смакувати»?

  • Презентація книжки «Солька і кухар Тара-пата»

    21 квітня 2012 р. видавництво «Грані-Т» спільно з мережею родинних ресторанів «Борщ» та компанією «КЛО» презентували першу в Україні кулінарну книжку для дітей «Солька і кухар Тара-пата».

about/aboutusmediaabout/aboutusmedia/1746